top of page

Technologies of the Self 

- Aspekter av Jaget

 

Konst, Performance, Hårdrock, Kroppsbyggare, Plastikkirurgi, Graffiti. 
Med projektet “Technologies of the Self” undersöker vi hur det mest privata också kan vara politiskt, samt hur det yttre samhället påverkar individen. Projektet är en djupgående diskussion som genom samtal och konst diskuterar relationen mellan makten och individen. Hur styrs våra kroppar och vem och vad är det som sätter agendan? Fokus ligger på kvinnors blick, då detta har aktualiserats i och med debatten om “selfies”, ett övervägande kvinnligt fenomen.


Inom projektet kommer vi även att diskutera teorier som studerar hur samhällen och individer i praktiken görs ”styrbara”. Vad har samhällsstyrningen för påverkan på hur vi betraktar oss själva? Genom att utgå från dessa teorier om makt som bland annat härstammar från Foucault, kommer vi att genom projektet att diskutera hur bland annat sociala medier påverkas av teorierna kring “technologies of the self”. Hur man genom dessa vill upprätthålla bilden av ett gott och lyckat liv, och hur man på så sätt inrättar sig i maktapparaten som vill att folk skall praktisera self-management. Människor gör sig själva till subjekt som passar in i normen, där avvikande sätt exkluderas.

 

 

Premiär 7 Mars 2015

Konstutällning varje dag med verk av Kl. 12 -16 Fri Entré

Mats Gillberg och Jeanette Månsson Rodell
samt selfieinstallation curerad av Karin Jensén

 

7 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Invigning 

 

Invigningstalare Stina Hansson, Universitetslektor, om Technologies of the Self eller Det styrda subjektets agens. Stina diskuterar hur individer i praktiken görs ”styrbara” inspirerad av Foucaults teorier. Vad har samhällsstyrningen för påverkan på hur vi betraktar oss själva?

 

Johanna St Michaels, filmregissör, fotograf, och fd fotomodell -om skönhet som handelsvara och vår syn på kroppsligt förfall. Johanna gästar oss med ett nytt verk. Under 14 års tid arbetade Johanna som modell. Hon tar oss med på en tidsresa, i monologform, där vi får se konsekvenserna av skönhet från en annorlunda vinkel. Under kvällen visar vi delar av Johannas produktion, som betraktar den mänskliga kroppens förfall och förändring med öm blick. I ett samtal med publiken analyserar Johanna Saint Michaels sina motiv.

 

 

9 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Skönhetsoperationer 

 

Ingvars hörna. Ingvar Örner med bisittare Petra Revenue diskuterar skönhetsoperationer och

skönhetsideal med unga kvinnor och män som regelbundet förskönar sig.

 

Gäster Jane Karlsson, Christine Medar & Malin Alfredsson.

Johan Johansson Band står för musiken.

 

 

11 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Vem är den vita heterosexuella mannen?

 

Varför väcker den västerländske mannen så starka reaktioner?

Varför fylls diskussionsforum på nätet med hat och hyllningar till hans person?

 

Regissören och dramatikern Karin Blixt och Lennart Strandberg, NLP terapeut och författare till boken Någonstans finns viljan, analyserar den västerländske mannens mysterium genom den aktuella SCA-härvan och dess persongalleri av direktörer mitt i ett mediedrev. Toppkarriärmannens tro på sin egen odödlighet och frustrationen hos många män som absolut inte vill ihopklumpas med denna symbol för maktfullkomlighet.

 

 

12 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Människan och Tingen

 

Författaren och regissören Petra Revenue är intresserad av kopplingen mellan människa och ting. Hur beskriver vi oss själva genom saker, design och samlande? Vad är personlig smak?

Denna kväll visar Petra Fysiska Bevis, en kortfilm som beskriver de 7 personliga saker som hon fann

i sin fars hus i norra Thailand, efter att han avlidit.

 

Petra kommer även att visa en del av experimentet; En Dejt?

I februari 2014 fick Petra en förfrågan om en träff av en främling. Hon tackade ja och träffade Kent Börjesson. Ett komplicerat möte med en person som bla uttrycker sig genom sin samling gitarrer, uppstoppade djur, gigantiska akvarium med sällsynta fiskar, samt allt som har med Rolling Stones att göra. Till och med Keith Richards plektrum. Petra Revenue bestämde sig för att dokumentera sekvenser av deras möte för att utröna relationen mellan Kent och hans saker, samt ta reda på om Kent är mannen i hennes liv.

Projektet växer och tycks bli en slags film som även handlar om vad som händer med manlig

självbild då man drabbas av prostatacancer.

 

Under kvällen gästas vi av Fröydi Laszlo som med tidigt porträttfotografi visar likheter med dagens selfies. Med attribut valde man hur man ville uppfattas av betraktaren. Fröydi bjuder på en analys av klass samt budskap med en samling fotografier tagna i Gullspång.

 

 

14 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Den perfekta kroppen

 

Filmparet Renzo Aneröd och Hanna Aneröd visar fyra kortfilmer med temat den perfekta kroppen. Mirakelkvinnan, Too big for the world, Den odödlige och Gudinnan.

Under visningarna kommer även en konstinstallation pågå live med bland andra en av världens främsta kvinnliga kroppsbyggare, en svensk mästare i manlig bodybuilding, en av nordens främsta kvinnor inom bodyfitness, samt en modell och tävlande i Bikini Fitness.

Kortfilmerna ingår i ett filmprojekt med en serie filmer (fresk) under samlingsnamnet Allt eller inget.

Serien består av sju långa dokumentärfilmer samt ett antal korta konstnärliga filmer. Temat i serien/fresken är strävan efter lycka genom att skapa perfektion inom kropp, sexualitet, kärlek och andlighet.

Långfilmsversionen av Mirakelkvinnan är den första filmen i serien/fresken och den kommer ha officiell premiär på biografer under senvåren 2015.

 

 

19 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Hårdrock

 

Tema Hårdrock, Image och Ideal.  Regissör Henrik Johansson visar flera olika videos med hårdrockband och berättar hur han tänkt när han skapat verken.

Banden arbetar med olika typer av signaler och symboler. Vad betyder dom? Hur ser fantasin man vill förmedla ut? Vad innebär maskerna ett av banden bär? Varför Barn? Varför Djur?

Vilken känsla förlöser Hårdrocken? Aggressivitet? Satanism?

Manlighet, Vikingar, Mytologi- Välkommen till Henriks värld!

 

 

21 mars kl 19.00 Pris 50 kr.

Graffiti

 

Graffitimålaren Hose gästar oss genom att göra en stor graffitimålning live,

vi får se hur ett verk skapas från grunden till färdigt konstverk.

Under tiden bjuds det på Reggae musik och grillning- FEST helt enkelt!

Hose gör sina verk i Tags. Tags är en signatur, ett nickname som används för att signera sina verk utan att avslöja sin egentliga identitet.

 

 

 

 

bottom of page