Vampyrbläckfisken

Vampyrbläckfisken finns. Den är inte en seriefigur men kategoriseras som en levande fossil och lever i djuphavet på 600-900 meters djup där den äter rester av döda djur som upplösts och regnar ner som manna från ytligare vatten. Vampyrbläckfisken har dock en näbb vilket får en biolog, som tex Kennet Lundin Göteborgs Naturhistoriska Museum, att misstänka att den också äter något annat än manna. Men vad?

Vampyrbläckfisken är också ett samarbete mellan teater, biologi och filosofi som initierades av bildkonstnären Fröydi Laszlo 2016. (Hon som är redaktören för Förlaget 284.)

Fröydi kom till teatern med en liten svart bok som innehöll en kort men kompakt text om en vampyrbläckfisk.

Vampyrotheutis Infernalis, heter boken och den är en filosofisk fabel av fenomenologen Vilém Flusser med illustrationer av Louis Bec. Den framställer vampyrbläckfisken som människans antipod, eller kanske vårt eget inre mörker?

Har vi möjlighet att se oss själva i ett tydligare ljus om vi ser oss genom vampyrbläckfiskens ögon? Vilka framstår vi som då?

- Ska vi samarbete? Undrade Fröydi.

Det är klart vi skulle. Sen 2016 har vi studerat den lilla svarta boken, vampyrbläckfisken, fenomenologi och en hel del andra blötdjur.

Vi har anordnat festivalen Djur eller Människa, visat performativa föreläsningar om hur människan samexisterar med allt annat intressant som existerar, vi har deltagit i 13Festivalen, samarbetat med elever på Styrsöskolan, satt ihop workshopen Människor och Mollusker med Göteborgs Naturhistoriska Museum, rest till Arizona och Köpenhamn och hållit paneler, visat fotokonst.

Den lilla svarta boken rymmer många vinklar och vrår och det går aldrig att vara riktigt säker på vart den tar en?

Den har bland annat inspirerat pjäsen Vampyrbläckfiskar i Arizona som vi just nu repar på Teater Trixter.

Den här bloggen handlar mest om Vampyrbläckfiskar i Arizona.

Tror jag.

Det går inte att vara säker som sagt.

Utvalda inlägg
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
Nya Inlägg
Arkiv
Sök efter Taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square