

Seminarieprogram för Dansarens kvinna
Dansarens Kvinna reser från Sverige till Kurdistan (och tillbaka igen)
Samtal om kulturpolitik och kulturskillnader på scen, samt Kurdisk fika och livemusik
För snart 20 år sedan medverkade skådespelaren och regissören Miran Kamala i en uppsättning av Dansarens Kvinna som skrevs 1995 av Petra Revenue och spelades i Hjällbo i Göteborg. Pjäsen handlar om tvångsäktenskap och om kvinnors rätt att våga bejaka sina drömmar. Långt senare valde Miran att översätta Dansarens Kvinna till kurdiska, samt repetera och spela föreställningen i Kurdistan i samarbete med den kurdiska teatergruppen Sulamaniyah Kurdish Fine Arts Society, som innefattar tjugo skådespelare och musiker. Nu har Miran tagit med sig hela den Kurdiska ensemblen till Göteborg för att spela föreställningen på Teater Trixters scen.
Hur fungerade det att sätta upp pjäsen i Sverige respektive Kurdistan, och hur ser man på scenkonsten i de olika länderna? Hur lyckas man genomföra en repetitionsperiod under Ramadan? Miran och Petra delar med sig av sina erfarenheter tillsammans med den kurdiska ensemblen.
Vi diskuterar även vad som anses vara tabu på våra scener och synen på traditionella könsroller. I Kurdistan förekommer inte kyssar eller kramar på scenen. Vad finns det för längtan? Vilka krafter står emot varandra? I Sverige upplöser vi könsrollerna alltmer på scengolvet och visar nakenhet och har en respektlös inställning till vår största religion; kristendomen. Vad är tabu på den svenska teaterscenen? Vilken är vår blinda fläck?
Moderator för samtalet: Alexandra Sewell
Vi bjuder också på kurdisk live-musik med fantastiska musiker:
Hers Omar: fiol m.m., Zana Mahmud Hazhar: fiol, Luqman Salim: sångare
I kaféet finns starkt kaffe och sötsaker från Kurdistan.
Tid: lördag den 22 mars kl. 14.00 - 16.00 på
Teater Trixter, Andréegatan 13.
Pris: 50 kronor
Förboka din plats på: info@trixter.se, eller 031 – 15 90 55
Publiksamtal om tvångsäktenskap efter Dansarens Kvinna
I Dansarens Kvinna av Petra Revenue skildras en ung kvinnas ambivalens när hon står framme vid altaret tillsammans med sin utvalde man. Sveriges regering har nyligen lagt ett nytt lagförslag mot tvångsäktenskap. Varför är det viktigt? Hur påverkar det individen och samhället både här och i Kurdistan att unga människor tvingas gifta sig mot sin vilja?
Välkommen att stanna kvar efter föreställningen Dansarens Kvinna för ett samtal om ett brännande ämne.
Shadiye Heydari (S) Petra Revenue (textförfattare), Miran Kamala (Regissör) Deltar i detta samtal.
Tid: söndag den 23 mars efter föreställningen som börjar kl. 19.00,
samtalet pågår från ca kl. 20.00 - 20.45 på Teater Trixter, Andréegatan 13.
Teatern bortom språket
Scenkonstnärer från Kurdistan och Sverige möts i ordlösa improvisationer med enkla förutsättningar ledda av Karin Blixt, skådespelare och regissör på teater Trixter, samt Burhan Ghafoor Abdulrahman och Sergul Hussein Sulaiman som är teaterpedagoger på teaterhögskolan i Kurdistan.
Vi undersöker även vad som sker när skådespelare möter varandra i samma scen utan att förstå varandras språk. Hur funkar det för skådespelarna? Vilka intryck får åskådarna? Är språket i grunden ett smörjmedel för kommunikation, eller kan det lika gärna vara ett hinder?
För deltagare med viss scenkonstvana.
Tid: 23 mars kl. 10.30 - 12.30 på Teater Trixter, Andréegatan 13
Pris: 50 kronor
Förboka din plats på: info@trixter.se eller 031 – 15 90 55