



LYSSNA! 2018
2018 laddar vi LYSSNA! med massor av spännande gäster; Arkitekter - Häxor - Folklivsforskare - Filmare - Författare - Livskonstnärer och Psykoanalytiker som undersöker andlighet, texters processer, klimatdystopier och gudinnefantasier.
Mer om projektet:
Teater Trixter driver den tvärkonstnärliga Lyssna-plattformen med ambitionen att främja integration, förståelse och jämställdhet genom att låta våra gäster tala till punkt, eller på andra sätt redogöra för sitt perspektiv eller ställningstagande. Inspirerade av en krönika som pekade på likheten mellan debatt och krig bestämde vi oss för att utforska denna enkla idé. På scenen får alltså våra gäster tolkningsföreträde. I caféet efteråt är diskussion och ifrågasättande tillåtet och uppmuntras, men vi märker då att det skapats en annan typ av lyhördhet. Detta förhöjda Lyssnade är målet med projektet.

ARIZONA
Ta del av en reseberättelse från Arizona.
En grupp reser till Tempe, Arizona för att delta i den internationella SLSA-konferensen vars nätverk rör sig i gränslandet mellan konst/performance, teori, filosofi och vetenskap.
Under resan möter de en Trump-supporter, ny eko-dramatik, hisnande ökenlandskap och mycket mer.
Med Karin Blixt och Peter Carlstedt, Teater Trixter, Kennet Lundin, Göteborgs Naturhistoriska Museum samt Fröydi Laszlo, Förlaget 284.
Tid: Fredag 26 Jan. kl. 18.00
Fritt inträde
OM ATT GÅ VIDARE TILLSAMMANS
Möt Stig Dahlgren, verksamhetsansvarig för organisationen LIVSLUST. En organisation som arbetar med känslomässig rehabiltering av cancerdrabbade och deras anhöriga.
- Det är naturligt att alla i familjen reagerar känslomässigt när en familjemedlem drabbas av en allvarlig sjukdom som cancer. Det är inte lika naturligt att sätta ord på och prata om det som händer. Den ofattbara förändringen av livet, den tidsödande, tuffa behandlingen, den kroppsliga, själsliga läkningen, tar lång tid. Både den cancerdrabbade och den anhörige blir utsatta för stora påfrestningar.
Stig berättar om sitt arbete med par, med att sätta upp gemensamma mål för att nå ökad livslust och livsglädje för båda.
Stig Dahlgren har en grundläggande psykoterapiutbildning steg-1 i psykodynamisk terapi.
Han har även symbolterapiutbildning och är certifierad handledare. Utöver de formella utbildningarna har han stor erfarenhet av nära möten med över 3000 cancerdrabbade människor, vilket har gett honom stor kompetens att arbeta med denna målgrupp.
Stig har tidigare arbetet 17 år inom socialtjänsten med arbetslösa ungdomar med psykosocial problematik, motivationsarbete samtal enskilt och i grupp.
Han är också en Canceröverlevare
Tid: 14 FEBRUARI KL 18.00
Fri entré
Mer info: www.livslust.net
ETT SAMTAL OM LITTERÄR OCH SCENISK GESTALTNING
I samband med att RÖNTGENBILDEN AV EN GRODA spelas den 11 mars kl 17.00 anordnar Teater Trixter ett författarsamtal.
Petra Revenue talar med CO Evers om utmaningen med att skildra livet, döden och kärleken, i litteraturen och för scenisk gestaltning. Samtalet startar 18.30.
CO Evers, har skrivit manus till vårens aktuella pjäs på Teater Trixter.
Han är verksam som författare och regissör sedan 1964. Har skrivit och regisserat ett 30-tal radiopjäser samt gjort ett 50-tal scenuppsättningar på olika regionteatrar, Göteborgs Stadsteater, Folkteatern, Riks-teatern och i fria grupper samt för SVT.
Petra Revenue, författare, dramatiker och regissör för TV, film och teater.
Besök Petras hemsida: http://www.petrarevenue.n.nu/
Genomförs med stöd av Västra Götalandsregionen, kulturnämnden och ABF, Göteborg
BILDER:
Bild på CO (Foto: Beatrice Berggren)
Bild på Petra (Foto: Martin Mirko)
Tid: 11 MARS KL 18.30
Fri entré

DATUM & TID:
Fredag 26 Jan. kl. 18.00
Onsdag 14 Feb. kl 18.00










LYSSNA! 5 juni kl 18.00 - Fri entré
Vampyrbläckfisken återuppstår
Ett grönt samarbete mellan fabel och vetenskap
Med Kennet Lundin, Fröydi Laszlo, Karin Blixt
Vi är en transdisciplinär grupp som har låtit oss inspireras av filosofen Flusssers fabel “Vampyrotheutis Infernalis”.
Samarbetet har lett till samtal, workshops i konst och marin-ekologi, performance, och en pjäs som skrivs för Teater Trixter.
Nu fokuserar vi på Flusser ur ett “grönt” perspektiv.
Precis som fenomenologen Flusser själv gjorde, byter vi perspektiv, och tar in så väl teoretiska och artistiska utmaningar med att beskriva det som inte är människan. Utmaningar som både konstnären, dramatikern och biologen måste möta – om än på olika sätt.
Hur ser vi på det icke-mänskliga?
Medverkande:
Kennet Lundin är docent på Göteborgs Naturhistoriska muséum och marinbiolog.
Fröydi Laszlo är sensorisk och visuell konstnär, redaktör för förlaget 284 samt en av förgrundsgestalterna inom Antroposcenrörelsen väst.
Karin Blixt är skådespelare, regissör och dramatiker på Teater Trixter.


Foto :Fröydi Laszlo

21 aug kl 19.06
En rapport från SLSAeu-konferensen i Köpenhamn 2018.
Prästen, Lars van der Heeg, docent Kennet Lundin, den visuella konstnären Fröydi Laszlo och Trixters Karin Blixt berättar om upplevelserna på en av de största konferenserna som sammanför humaniora, vetenskap och konst. Key notes var bland andra Anna Tsing, Natasha Myers och Thomas Feuerstein.
Är vi alla zoologiska och botaniska trädgårdar utan att tänka på det?
Vad betyder ordet Plantimal?
Och var går gränsen mellan växt, djur, virus och bakterie? Vad är den Blåprickiga solbadaren?
Och vilket konstnärligt, filosofiskt bagage har vi med oss hem?
Foto: Blåprickig solbadare
Fotograf: Klas Malmberg
Tid: Tisdagen 21 augusti 19:06
Plats: Teater Trixter
Fritt inträde
MED STÖD AV
6 sep kl 18.00 ANDLIGA RUM:
I alla kulturer finns heliga platser och ofta andliga rum som endast är avsedda för kontemplation.
Denna kväll handlar om hur dessa rum ser ut och varför?
Kan de fylla en ny funktion som sociala rum?
Vilka andra rum har andlighet?
GÄSTER: Thomas Asplund formgivare som gjort formgivning till boken Andliga rum, samt Claes Caldenby professor emeritus, kopplad till Chalmers Arkitektur.


Thomas Asplund

Claes Caldenby

Hösten 2018 laddar vi LYSSNA! med massor av spännande gäster; Arkitekter - Häxor - Folklivsforskare - Filmare - Författare - Livskonstnärer och Psykoanalytiker som undersöker andlighet, texters processer, klimatdystopier och gudinnefantasier.
LYSSNA!
4 okt. kl 18.00
Lever vi i en dystopi som gör oss passiva?
Håller jorden verkligen på att gå under? Är det en mänsklig egenskap att alltid odla rädsla? Hur ska vi förhålla oss till det ständigt närvarande hotet? Varför är det svårare och svårare att vara politiskt aktiv? Tror vi inte längre på kollektiv förändringskraft? Vad för slags varelse är människan?
Gäster:
Trixters egen Karin Blixt, som är aktuell med pjäsen Bläckfiskar i Arizona. Karin är författare, regissör och skådespelare och har, efter deltagande i konferenser i Arizona och i Köpenhamn, insett att människan är en vandrande zoologisk trädgård. Hon är intresserad av människans roll i skapelsen. Relativiseras den under klimathot?
Vår andra gäst är Astrid Askberger, filmare som intresserar sig för hur vi lever och varför. Kärleksrelationer har varit ett av hennes teman. Men den 4 oktober blir Astrid politisk...och då ska vi diskutera vad som gör det så svårt att vara aktivt politisk idag. Vi kommer även att visa hennes färska film Bröd och Rättvisa, om klassresor nu och då.
Ytterligare gäster kan komma till.
Petra Revenue författare och regissör, är Moderator under höstens LYSSNA!
Pris: Valfritt mellan 20:-, 50:- och 100:-
Cafébaren är öppen

Karin Blixt

Astrid Askberger

17 nov. kl 18.00 LYSSNA! - BOKFEST
Litterära Afton med fokus på skrivna texter, böcker och författare.
PROGRAM:
kl 18.00 - Boksläppsmingel för Marianne Gunves romandebut Fina Flickor. Marianne är på plats och ger oss smakprov, berättar om processen. Det bjuds på lite bubblor såklart och man får chansen att köpa ett ex till förmånligt pris.
Om boken:
Marianne E. Gunve presenterar, i sin roman med den tvetydliga titeln Fina flickor, ett ambivalent kvinnoporträtt. Vi får följa en ung kvinna från första förälskelse och vidare in i en våldsam relationshistoria som i grunden likaväl skulle kunna utspela sig idag. Resan med Clary påbörjas då det var viktigt att ”hålla på sig” eftersom lidande och lidelse lätt blandades samman och gifte sig till personliga katastrofer.
Kl 18.45 - Författarstafett:
Författare läser 5-10 minuter var ur sina böcker eller pågående projekt. Ev kommer fler författare att tillkomma. De kollar sina kalendrar.
Louise Halvardsson
Fantastiska Louise Halvardsson växte upp i Nässjö Rock City, men har vistats evighetslänge i Brighton och bor numera i Göteborg. I tio års tid har hon varit verksam som författare, föreläsare och estradpoet.
Patrik Stigsson
Patrik skapar en egen värld och skriver enligt någon recensent bra och otäck fantasy. Hans debutroman Cirkoli blev nominerad till bästa science fiction roman 2012 av Spektakulärt.se. Stigssons universum utvidgar sig.
Peter Nilsson
En Trixterfavorit. Poet som fångar vardagen i all sin festlighet. Skriver även prosa, arbetar för närvarande på sin andra novellsamling.
Lisa Lindén
Politiskt lagd och engagerad genusvetare, dramatiker, föreläsare mm som läser ur Romanprojektet hon just nu arbetar med.
Lars Arnold
Under namnet Lidar äng ägnar sig Lars åt dokumentärt material. Bla som journalist. Nu har han skrivit en filosofisk roman om arbetsmarknaden, religion och sex.
Malin Wahlstedt
Malin Wahlstedt skriver biografin över sin mormor. En egotrippad, multibegåvad kvinna under tidigt 1900-tal. Skulptör som blev frilansjournalist och sedan barnboksförfattare, i fäboden vid kalfjällets fot och lastbåten vid Norr Mälarstrand. Tre väldigt olika äktenskap. Tre inte så nöjda barn.
Petra Revenue
Författare som skriver böcker, teater, tv och film. Läser ett smakprov ur kommande romanen Modersgölen. Ett försvarstal för den tysta kunskapen, ett kvinnligt hämnddrama, ett biologiskt uppror mot manliga gudar och deras tragiska sjävförhärligande berättelser i biblar och koraner. Men man kan även läsa den som en helt vanlig roman.
Lars van der Heeg
Präst med en brinnande passion för kultur. Delar med sig av sin första relationsroman som nu är i uppstartsläge. Komplicerade relationer med erotiska komplikationer.
Sylvia Lidén Nordlund
Göteborgslärare som sadlade om till sexolog och konflikthanterare. Medverkan i novellantologier väckte lusten till större skrivprojekt. ”Om du bara vågar” är andra romanen i den psykologiska trilogin om en kvinnas inre och yttre resa, släpptes i september.
Mellan akterna:
Nedslag i Ingeborgs Manifest.
Gilda Stillbäck och Petra Revenues regissör är enligt egen utsago en känslomänniska till 99%. Hon talar med Ingmar Bergmans ord men har en egen röst.
(work-in-progress kopplad till Mixed minds 2018, Gilda är dansare, koreograf och skådespelare verksam i Paris och Göteborg.)
Konferencier: Malin Jonsson, praktikant från Kulturprogrammet med inriktning Teaterstudier
Pris: Valfritt mellan 20:-, 50:- och 100:- för att stödja eventet. Är man pank kommer man ändå.
Cafébaren är öppen

24 nov Gudinnor, kult, sekt eller kvinnosolidaritet?
Det finns en växande rörelse bortom patriarkatets verklighetsbeskrivning och skapelseberättelser.
På vilket sätt är den annorlunda? Hur bygger vi kvinnliga förebilder genom myt?
Gäster:
Eva B Mannheimer, sociolog och antikhistoriker med kvinno- och religionshistorisk inriktning. Har skrivit om kvinnorörelsen, modernisering, kön och individuation och hållit kurser om "Moderarketypens historiska metamorfoser".
Maria Hogenäs, barnmorska, leder kvinnogrupper inspirerad av Awakening women institute och arbetar med stöd till utrikesfödda kvinnor som föder barn i Sverige genom kulturdoulor. I Kongo arbetar Maria i ett team på Panzisjukhuset med att utveckla en holistisk vård tillsammans med Denis Mukwege, vinnare av Nobels fredspris 2018.
Nadja Lindh, häxa med tarot och trumresor som specialitet. Magdalena Nilsson, musikpedagog, sjunger med inspiration från "The gospel of the beloved companion" och gudinnans berättelse.
6 dec kl 18.00 - Folkminnen av Djävulen i Västra Götalandsregionen.
Gäst:
Fredrik Skott som är kulturhistoriker och folklorist arbetar på Institutet för språk och folkminnen. Han kommer att berätta om folkminnen av djävulen i Västra Götaland och om svartkonstböcker – folklig fromhet och svart magi.
Pris: Valfritt mellan 20:-, 50:- och 100:- för att stödja eventet. Är man pank kommer man ändå.
Cafébaren är öppen
24 nov Gudinnor, kult, sekt eller kvinnosolidaritet?
Det finns en växande rörelse bortom patriarkatets verklighetsbeskrivning och skapelseberättelser.
På vilket sätt är den annorlunda? Hur bygger vi kvinnliga förebilder genom myt?
Gäster:
Eva B Mannheimer, sociolog och antikhistoriker med kvinno- och religionshistorisk inriktning. Har skrivit om kvinnorörelsen, modernisering, kön och individuation och hållit kurser om "Moderarketypens historiska metamorfoser".
Maria Hogenäs, barnmorska, leder kvinnogrupper inspirerad av Awakening women institute och arbetar med stöd till utrikesfödda kvinnor som föder barn i Sverige genom kulturdoulor. I Kongo arbetar Maria i ett team på Panzisjukhuset med att utveckla en holistisk vård tillsammans med Denis Mukwege, vinnare av Nobels fredspris 2018.
Nadja Lindh, häxa med tarot och trumresor som specialitet. Magdalena Nilsson, musikpedagog, sjunger med inspiration från "The gospel of the beloved companion" och gudinnans berättelse.Detta till dans av Maria Lindell.