Solar Plexus

Manus, regi, scenograf och ljus: Charlie Åström
På scen: Phax Ahamada och Ramadan Khater
Musik: Björn Knutsson
Mask: Gunnar Lundgren
Kostym, rekvisita och produktion Studio Oscuro: Christine Åström
Regiassistent och tolk: Saad Samir
Produktion: Teater Trixter, Inga-Bodil Hermansson
Foto och grafisk design: Mattias Dellmo

Visuellt och uppkäftigt i vardagens boxningsring


Brutalt, politiskt och vackert om en boxares kamp för upprättelse i en cynisk verklighet.
Starka bilder, musik och rörelser smälter samman till en svart humoristisk berättelse om rasism, förtryck och drömmen om ett värdigt liv.

Charlie Åström låter en egyptisk skådespelare och en streetdansare gestalta karaktärer från samhällets alla skikt i en oavbruten kamp för överlevnad där ingenting är vad det tycks vara och förutsättningarna ständigt förändras.

Föreställningen bjuder bland annat på sufipoesi, egyptisk stickdance och capoeira. Inspirationen är hämtad från västvärldens segregerade förorter och det kontrastrika gatulivet i mångmiljonstaden Kairo.

I föreställningen talas arabiska, engelska och svenska.

Solar Plexus är en svensk-egyptisk samproduktion och ett unikt samarbete mellan Göteborgsfrigrupperna Teater Trixter och Studio Oscuro, Studio Emad Eldin i Kairo och I-ACT i Alexandria.

För idé, regi, scenografi och ljus står Charlie Åström, ständigt aktuell och uppmärksammad som scenograf och ljussättare, nu senast i Mattias Anderssons The Mental State of Gotheborg på Angereds teater. Efter sin kritikerrosade regidebut BL.A . på Teater Trixter startade Charlie Åström tillsammans med Christine Åström scenkonstgruppen Studio Oscuro och de delar nu sin tid mellan arbete i Sverige och Egypten.

Solar Plexus är en frukt av arbetet i Egypten och föreställningen har kommit till under öppna repetitioner i Kairo och Alexandria med egyptiska ungdomar som inspirationskällor och bollplank. Föreställningen kommer även att spelas på den internationella teaterfestivalen Creative Forum på bibiloteket i Alexandria och i El Minia, Egypten.

På scen möter vi Ramadan Khater, prisbelönt storyteller och skådespelare från Kairo, medlem i Egyptens mest kända fria teatergrupp Al Warsha och Phax Ahamada, streetdansare ursprungligen från Madagaskar som förutom en internationell danskarriär under många år arbetat med Peter Oscarsson på Gävle Folkteater.

För musiken står Björn Knutsson och make up-effekterna skapas av Gunnar Lundgren, maskör på Göteborgs Stadsteater. Studio

Oscuros Christine Åström gör kostym och rekvisita.

Studio Oscuro stöds av: Göteborgs Stad Kultur, Svenska Institutet, Kulturrådet och Konstnärsnämnden.